ARGAZKIA: Aitor Aizpuru, Ander Jimenez, Juncal Ibeas, Ana Carrasco, Noemi Revilla, Luis Manero, Iván de Torre
Gasteizko Udalak eta Berrikuntzaren Euskal Agentziak, Innobasquek, antolatutako jardunaldian Arabako hiru kooperatiben esperientzia izan da. Kooperatiba horiek berrikuntza prozesuen aldeko apustua egin dute lehengaien eta azpiproduktuen balioa handitzeko, eta produktu eta zerbitzu berriak garatzea lortu dute.
Jundizko Enpresa Zentroan gaur egin den topaketa Juncal Ibeas Gasteizko Udaleko Enpresa eta Industria Zerbitzuko buruaren eta Luis Manero Berrikuntzaren Euskal Agentziako (Innobasque) Enpresa Txiki eta Ertainetako Berrikuntza zuzendariaren ongietorriarekin hasi da.
Jarraian, Aitor Aizpuruk, Ihobe Eusko Jaurlaritzako Ingurumen Jarduketarako sozietate publikoko Ekonomia Zirkularrean adituak, «tsunami erregulatorioa surfeatzeko» funtsezko gakoak eskaini ditu, ekodiseinuarekin, gardentasunarekin eta deskarbonizazioarekin lotutako arau-oinarriak azalduz.
Enpresen iraunkortasunean egindako aurrerapenak arautzen dituzten legeei buruz hitz egin ondoren, Ivan de Torrek, Naider aholkularitza-enpresakoak, hartu du hitza, eta Gasteizko Udalak ekonomia zirkularrean sustatutako aholkularitza estrategikoko zerbitzu berria azaldu du.
Tokiko hiru kasu arrakastatsu
Jardunaldiari amaiera emateko, tokiko hiru ETEetako ordezkariek ekonomia zirkularraren inguruko esperientzia berritzaileak partekatu dituzte, bide horren aldeko apustuan lortutako onurak kontatuz.
Paturpat-en kasuan, Ana Carrasco Berrikuntzako zuzendariak ordezkatzen duen nekazaritza-kooperatibaren kasuan, irtenbide oso errentagarria aurkitu zuten arrautza-patata itsusiak aprobetxatzeko; izan ere, duten itxuragatik, kontsumitzailearengan arbuioa sortzen dute, baina supermerkatuetan merkaturatzen direnen zapore eta kalitate berari eusten diote. Patatak ez dira hain estetikoak edo kalibre txikikoak, baina plater prestatuen osagai nagusi bihurtu dira. Negozio-ildo berri horrek kooperatiba bera sortzea ekarri zuen, Udaparen filiala, eta 60 lanpostu berri.
Antzeko prozesua bizi izan du GARLANek. Lehen sektoreko kooperatiba da, eta ekonomia zirkularreko neurrien aldeko apustu handia egin izanaren fruituak jasotzen ari da. Noemí Revilla administrazio-arduradunak nekazaritza birsortzailea ezartzearen onurak partekatu ditu, lurzoruaren kalitatea, iraunkortasuna eta laboreen produktibitatea hobetuz. Kalibre txikiko lekaleei dagokienez, kooperatiba kalibre txikiko lekaleentzako bide berriak aztertzen ari dela aurreratu du, animalia-elikagai gisa erabiltzeaz harago, eta dagoeneko hasi direla landare-jatorriko haragia ekoizteko landare-proteinaren iturri gisa merkaturatzen.
Azkenik, Loramendi industria kooperatibako Ander Jimenezek, galdaketaren sektorerako soluzioetan eta makinetan espezializatuak, azaldu du prozesu jasangarrien aldeko apustua, legezko baldintzetatik haratago, kooperatibaren bereizgarri bihurtu dela, eta Mondragon Korporazioaren parte dela. Aurrerapen nabarmenetako bat produkzioan soberan dauden piezak berrerabiltzea da, osagai berriak fabrikatzeko, eta, aldi berean, azken produktuaren kalitatea eta osotasuna ziurtatzea.